v.v. SVI staat na 15 gespeelde wedstrijden op een derde plaats in de competitie. Hoofdtrainer Dick Krommenhoek en aanvoerder Nathan van Rijn blikken terug op de eerste seizoenshelft.

Dick Krommenhoek begon aan het begin van dit seizoen samen met Rob Nugter als trainersduo van v.v. SVI. “Het is duidelijk dat het goed bevalt om trainer te zijn van v.v. SVI. En dan praat ik ook namens Rob. Daarom blijven we ook volgend jaar als trainersduo. De sfeer op de club is heel fijn, de organisatie is goed geregeld. Een goede samenwerking met de teammanager. Er is goed contact met de spelersgroep en het is mooi om de progressie te zien die wij als team maken,” vertelt de hoofdtrainer.

In grote lijnen is de spelersgroep ook tevreden over de technische staf vertelt Nathan. “Het zegt ook wat dat ze blijven, dat zouden ze niet hebben gedaan als er geen goede band was. Aan het begin was het denk ik wel zoeken voor de staf, in welk systeem we moesten voetballen en wie op welke positie moest staan. Met een nieuwe trainer kan dit tijd nodig hebben. Aan het begin van het seizoen, met de bekerwedstrijden, zijn we dramatisch begonnen. Nu, door de prestaties, is het steeds duidelijker wie op welke plek moet spelen. En zie je ons spel ook beter worden.”

Wisselvallig

Dick: Ik moet eerlijk zeggen, in de voorbereiding op dit seizoen ben ik wel geschrokken van het niveau dat wij toen hadden. Maar naarmate het seizoen vordert zie ik wel de spirit en mentaliteit terugkeren. Ik ben wel positief verrast dat deze ontwikkeling zo snel is gegaan.”

Ook aanvoerder Nathan is tevreden over de groei die het team heeft gemaakt, “we waren soms wel te wisselvallig. In sommige wedstrijden speelden we twee heel verschillende helften. Aan het begin van het seizoen zakten we ook nog wel eens door de ondergrens. Wat ook samen kan gaan met een jonge selectie. Het is mooi om te zien dat deze ondergrens verdwijnt. De laatste weken gaat het steeds beter. We weten ook meer wat er van ons verwacht wordt als spelersgroep. Dit levert beter spel op en veel doelpunten.

De juiste flow

Het sterkste punt van v.v. SVI is volgens de trainer, de snelheid, “we hebben spelers met een loopactie in de diepte. En we hebben genoeg spelers die de pass kunnen geven om deze snelle spelers weg te sturen. En ons positiespel op een klein speelveld is goed. Wij zijn hierbij in het voordeel als we op kunstgras spelen.

Nathan: “Als het goed loopt in de wedstrijd, zie je dat sommigen vleugeltjes krijgen. Als het niet loopt, vinden we het nog moeilijk om dit om te buigen.” De trainersstaf houdt ervan om veel met de spelersgroep te bespreken. Dan gaat het ook over wat het team moet doen als het tegenzit. Hoe de spelers meer mentale weerbaarheid in het veld kunnen krijgen.

Dick: “Als we dat weten te realiseren, als we in die flow komen, dan kunnen we echt goed voetballen. Op de training zien we ook dat we het niveau kunnen halen, waarmee we de 1e klasse makkelijk aan zouden kunnen. Maar andere keren daalt ons niveau naar het niveau van de 3e of 4e klasse. Deze wisselvalligheid kan ook door de leeftijd komen.”

Een hecht team

v.v. SVI heeft een jong team dat het goed met elkaar kan vinden. Nathan: “Het is voor nieuwe spelers niet lastig om in onze selectie te komen. Ze worden snel in de groep opgenomen. Het maakt niet uit wie je bent, dat is heel fijn aan onze groep.” Ook de trainer vind dit mooi om te zien, “fijn dat de jongens zo goed met elkaar omgaan, soms misschien iets te goed.”

Als trainers van dit team zien Dick en Rob steeds beter wat de kwaliteiten zijn. “We zien dat we binnen ons team echt wel een paar mooie pareltjes hebben die v.v. SVI naar een hoger niveau kunnen tillen, het is aan ons als leiding om ze aan de hand te nemen en verder te ontwikkelen. We hebben denk ik een leuke mix van jong en oud, al zou er voor volgend seizoen wel meer ervaring bij mogen.”

bovenstaande foto is gemaakt door Pedro Sluiter en stond in De Stentor na de 6-1 overwinning van v.v. SVI op WVF

Nathan. “Jonge spelers moeten nog veel leren. Bijvoorbeeld dat wanneer het voetballend even niet loopt, het er dan om gaat dat je vooral je duels gaat winnen. Dick: “We hebben wel een paar spelers die hierin de voortrekkersrol nemen. Nathan, als aanvoerder. Verder Thom, Lucas en ook Jordy. En Nick wanneer hij weer fit is. Nog een ervaren speler zoals Nathan of Nick. Dit zou een welkome aanvulling zijn van onze selectie.”

Leuke competitie

Dick: “We zitten in een best lastige competitie. We hebben iedereen nu gehad, en v.v. Heerde en Unicum waren echt goed georganiseerde teams.” Nathan. “Zij hadden ook de meeste power.” Dick: “Ja, zij hadden een goede drive.” Onder de twee ploegen die té goed lijken te zijn staat een best grote groep met ploegen die allemaal van elkaar kunnen winnen. Ploegen die elkaar bestrijden met leuk voetbal. Nathan: “Het eerste jaar dat wij in de eerste klasse speelden, zaten we in een competitie met best wel lompe teams. Die snel de lange bal speelden, op twee snelle spitsen. In de competitie waar we nu in zitten spelen we tegen veel “voetballende ploegen” Dat zorgt voor leuke wedstrijden en weinig anti-voetbal.”

Blessures
Een ding dat de trainer wel zorgen baart is de blessuregevoeligheid. Niet alleen binnen zijn eigen spelersgroep, maar ook bij de 2e selectie en de Onder 23 ziet hij dat er teveel blessures zijn. “Dit past bij de sfeer binnen de club. Hierin moeten nog stappen worden gemaakt. Spelers moeten meer voor de sport leven. Beseffen dat je als selectiespeler vol aan de bak moet, gezond en bewust moet leven. Natuurlijk begrijp ik dat één of twee biertjes gedronken worden in de kantine, maar je kan en moet hier wel bewust mee omgaan.”

Zijn aanvoerder ziet hierin ook verschil tussen de spelers. “Sommige spelers zijn heel goed met hun gezondheid bezig. Anderen zien voetbal vooral als hobby. Het zou hand in hand moeten gaan. Vrijdag rustig aan doen, omdat je zaterdag moet voetballen. Spelers zouden elkaar hierin ook meer kunnen stimuleren.”

Door deze blessures is SVI 1 vooral aan het eind van de eerste seizoenshelft veel spelers tekortgekomen. Normaal zou je dit dan oplossen met spelers uit de Onder 23, maar daar hadden ze dezelfde problemen. Nathan, “we zaten hierdoor krap in de verdedigers.” Hierdoor merk je volgens Krommenhoek dat je een tekort hebt aan selectiespelers die het niveau aan kunnen en fit zijn.

Derde plek

Nathan is tevreden dat zijn team momenteel op de 3e plek staat. Ondanks dat ze soms wat punten hebben weggegeven. “Het zou mooi zijn als we als derde kunnen eindigen. Een periodetitel kunnen pakken. En omhoog kunnen kijken, naar een plek in de nacompetitie en daarin kunnen strijden voor promotie naar de eerste klasse.”

De hoofdtrainer is tevreden dat hij veel energie terugziet tijden de trainingen en wedstrijden, maar vind ook dat het rendement nog omhoog mag. “Wij creëren veel kansen. Van de drie kansen die wij creëren, scoren we er maar één. Terwijl tegenstanders aan een halve kans genoeg hebben om tegen ons te scoren. De laatste weken gaat dit wel beter. Ook willen we vaker ons doel schoonhouden, nu krijgen we altijd wel één doelpunt tegen. Ik hoop dat we bovenin kunnen meedraaien. Als we de top 3 halen hebben we het mooi gedaan. Dan hebben we nacompetitie. En daarin weet je nooit hoe het loopt.”

“Als je mij vraagt wat ik hoop, dan zeg ik dat ik hoop dat we kampioen worden, maar als ik kijk naar wat haalbaar zou zijn dat hoop ik dat we heel lang kunnen meedoen om in de top 3 te eindigen,” vertelt Nathan. “De twee ploegen die eerste en tweede staan, die zijn verder dan wij. Wij moeten gewoon spelen om derde te worden en uitkijken naar de nacompetitie.”