Na 15 jaar lijnen maken, is René voor de laatste keer met het karretje over het veld gelopen.
Lijnen kalken
Een voetbalveld bestaat uit twee doelen en witte lijnen die aangeven hoe het veld eruitziet. Die witte lijnen veranderen een “gewoon” grasveld in een voetbalveld. Zonder lijnen is het lastig om een voetbalwedstrijd te spelen, is de bal uit geweest of niet? Was de overtreding in het zestienmetergebied of erbuiten?
Wanneer je een A4’tje pakt en er een voetbalveld op tekent, dan zal iedere voetballer een herkenbaar voetbalveld kunnen tekenen. Maar de afmetingen zullen niet hetzelfde zijn. En de lijnen zullen niet allemaal even recht zijn. Laat staan als je dit niet met pen op papier doet, maar met verf op gras.
Buienradar
Aan het begin van de week zijn ze al aan het kijken, “wat voor weer gaat het worden?” De mannen die bij v.v. SVI de lijnen kalken hebben een aantal droge uren nodig om mooie witte lijnen te kunnen maken. Meestal is donderdagmiddag het moment dat ze op de velden te vinden zijn. Bij slechte weersomstandigheden kan het ook zijn dat ze op vrijdag bezig zijn.
Niet alleen de lijnentrekkers houden het weer in de gaten. Het gras van de velden wordt onderhouden door de gemeente, die dit uitbesteedt aan de ROVA. Zij houden geen rekening met wanneer er lijnen geverfd moeten worden en ook zij gaan het liefst aan de slag als het weer goed is, waardoor ze elkaar in de weg kunnen lopen. De kalkers hebben liever een gemaaid veld, vóór zij beginnen met lijnen maken.
Sommige weken zijn de lijnen nog redelijk goed zichtbaar en kunnen ze overgeverfd worden. Andere weken zijn lijnentrekkers bezig om touwtjes te spannen om zo weer mooie rechte lijnen te kunnen maken. “Dit hangt af van het weer, van het seizoen en hoeveel er op gevoetbald is.”
15 jaar kalken
Op zijn telefoon laat René de Weerd zien waar hij heeft gelopen tijdens een middag kalken. 5km staat er op de teller als alle lijnen klaar zijn. “Je bent met drie man toch wel twee uur bezig per veld. Daarnaast ben je ook bezig met het klaarmaken van de verf en achteraf met het schoonmaken van de spullen. Een halve dag is niet genoeg.”
René is in 2008 begonnen bij de MTC met het beheer van de ballen, hij voetbalde in die tijd in het derde/vierde elftal bij Marcel van der Hoorn. “Via Marcel ben ik begonnen met lijnen kalken, het leek mij wel wat.” Hij is toen de broers Herman en Bennie Zijsveld gaan helpen met het belijnen van de velden.
Herman: “Bij de eerste keer zei René: “de middencirkel zie ik niet zitten, daar begin ik niet aan”. Maar eigenlijk is dat de lijn waar je het minste kan zien als hij niet helemaal perfect is. Bij de zijlijn valt dit meer op.” Hoe vaker je het doet en hoe meer ervaring je hebt, hoe beter het gaat om elke week weer mooie strakke lijnen te maken. René: “Je moet er wel geconcentreerd voor zijn. Als je snel afgeleid bent dan gaat het niet lukken.” Inmiddels heeft René al heel veel ervaring. 15 jaar kalken, is 450 keer, is 1.350 velden, is 900.000 meter lijnen!
Passie en perfectie
15 jaar ervaring met lijnen kalken. Dat betekent dat de lijnen bij v.v. SVI ook heel mooi recht zijn, en de lat hoog ligt. René laat op zijn telefoon een foto zien van een kaarsrechte witte lijn op groene grassprietjes. Dit is het plezier van een kalker, prachtige rechte lijnen. “Een voetballer heeft er misschien niet altijd oog voor, valt het alleen op als een lijn erg scheef is, maar voor ons is dit mooi om te zien”
Het resultaat is zichtbaar. De velden bij v.v. SVI liggen er mooi bij. We hebben het hier goed voor elkaar. En dat terwijl het niet het hoofdveld is, maar eigenlijk bijvelden zijn. Er zijn verenigingen in de omgeving waar de lijnen er veel slechter uit zien. De kalkers sturen onderling appjes met foto’s als ze bij andere verenigingen zijn en zien hoe de lijnen er daar een stuk minder strak uitzien.
Als de lijnen bij v.v. SVI gemaakt zijn, en de velden er mooi bijliggen dan begint voor de kalkers het weekend!
De laatste lijn
Na 15 jaar lijnen maken, is René voor de laatste keer met het karretje over het veld gelopen. Heeft hij nog een laatste keer van een “gewoon” grasveld een perfect voetbalveld gemaakt. Dankjewel René voor jouw jarenlange inzet en mooie lijnen!
Vacature
De stichting Clubhuis SVI zorgt voor de belijning van de velden. Voor de opvolging van René zoeken zij naar iemand die het leuk vindt om doordeweeks de voetbalvelden klaar te maken voor de zaterdag. Iemand die enthousiast is, maar ook iemand die hier de tijd voor heeft. Overdag, want als het donker begint te worden, wordt het lastig. Iemand die beseft dat je niet op je netste schoenen moet gaan kalken. Iemand die door ervaring beter kan worden.
op de foto v.l.n.r. Benny Zijsveld, René de Weerd en Herman Zijsveld